Kunstmarkt Gemert 2015

GEMERT – Zondag wordt de Kunstmarkt voor de twaalfde keer georganiseerd op het Ridderplein in Gemert. Ruim honderd kunstenaars bieden daar hun werken aan. De organisatie heeft gezorgd voor voldoende diversiteit. Met onder meer schilderijen, keramiek, sieraden en glaskunst en een goede mix van professionals en de betere amateurkunstenaars moet het een laagdrempelig evenement worden dat kunst dicht bij de mensen brengt.

De organisatie van de Kunstmarkt is in handen van Yan de Boer, Karin Snijders en Henk van Eck. Twaalf jaar geleden zijn Bert Donkers, Annelies en Peter van de Mheen begonnen met de organisatie en na tien jaar hebben zij het overgedragen en De Boer en Snijders. Van Eck was al sinds de beginjaren deelnemer en werd als Gemertenaar gevraagd om ook in het bestuur plaats te nemen. “In de loop der jaren in is de Kunstmarkt in Gemert flink gegroeid”, vertelt Van Eck. “Niet alleen in het aantal deelnemers, maar ook in de kwaliteit van de standhouders.” Jaarlijks trekt de Gemertse Kunstmarkt ruim honderd deelnemers uit een groot deel van Nederland en sommigen zelfs van net over de grens. Afhankelijk van het weer komen er jaarlijks enkele duizenden bezoekers.

Interactief
“Met deze markt willen we een zo breed mogelijk publiek aanspreken met betaalbare kunst”, aldus Van Eck. “Onder betaalbaar verstaan we kunst van zo’n honderd tot vijfhonderd euro. Diversiteit vinden we heel belangrijk. Daarom zorgen we ieder jaar voor een goede mix tussen professionals en de betere amateurs. Ook houden we er bij de ballotage rekening mee dat we een variëteit in kunststijlen hebben van keramiek tot schilderkunst en van glasfusion tot vilten.” De laatste jaren zet de organisatie van de Kunstmarkt ook steeds meer in op het interactieve aspect. “We hebben een aantal kunstenaars dat werk uitvoert op de markt en daar uitleg over geeft. Zo is er iemand die vertelt over glasfusion, de Gemertse Martin van den Tillaart zal op de kunstmarkt het pottenbakken tonen en er is een airbrusher aan het werk.”

Naar de mensen toe
Van Eck denkt dat het nodig is om mensen een beetje warm te maken voor kunst. “Vaak heerst de visie dat kunst voor de gewone man heel ver weg is, maar dat vind ik echt een verkeerde visie. Ik wil kunst juist laagdrempelig houden en aan de man brengen. Zo maak ik bijvoorbeeld vaak schilderijen van oldtimers, daarmee sta ik ook op oldtimerbeurzen. Dat publiek zou misschien niet direct kunst verwachten, maar door te laten zien wat er mogelijk is, in opdracht te werken en mensen zelf te laten meedenken over het uiteindelijke kunstwerk breng je de kunst echt naar de mensen toe. Dat is ook wat we op de Kunstmarkt proberen te doen.” Dat doet de organisatie door te zorgen voor een goede sfeer, gezellige muziek erbij, interactiviteit en uitleg over hoe werken tot stand komen. Daarnaast wordt er ieder jaar opnieuw kritisch gekeken naar de indeling van de markt. Van Eck licht toe: “Yan de Boer verzorgt dat. Hij zorgt ervoor dat er een prettige looproute is, waarbij de diverse kunstvormen goed afgewisseld worden. Ook staan de demonstranten verspreid over de hele markt. Stands worden twee aan twee geplaatst. Zo blijft het overzichtelijk en beloopbaar. We hebben geen lange rijen van kramen meer, zoals vroeger.”

Ballotage
“Bij het creëren van laagdrempeligheid moeten we er wel voor waken dat de markt geen braderiegehalte krijgt”, vindt Van Eck. “Daarom hebben we een ballotagecommissie. Kunstenaars kunnen zich van 1 januari tot 1 maart inschrijven om deel te nemen aan de kunstmarkt en daarna gaan wij de deelnemers selecteren. Eerst kijken we naar een mix in de kunststijlen, zodat we overal een beetje van hebben. Verder beoordelen we op kwaliteit. We kijken bijvoorbeeld naar compositie, kleurgebruik, materiaalbeheersing en uitstraling; hoe komt het over? ‘Mooi’ is in de kunst namelijk een begrip dat je niet echt kunt gebruiken.” Vier leden van de ballotagecommissie beoordelen afzonderlijk van elkaar alle inschrijvingen met plusjes en minnetjes en gezamenlijk wordt dan een selectie uit de aanmeldingen gemaakt.

Discussie
Op de markt zijn de kunstwerken te koop, maar volgens Van Eck is het netwerken nog veel belangrijker. “Er zijn maar weinig mensen de op die zondag daadwerkelijk een kunstwerk kopen, maar er kan wel een koop of opdracht uit voortvloeien. Meestal deel je kaartjes uit, spreek je mensen aan en vertel je wat je allemaal kunt. De mensen die een kaartje meenemen en er thuis over na gaan denken, komen dan vaak later terug om een werk te kopen of om een opdracht uit te laten voeren. De eerste stap is het wekken van interesse.” Het leukste aan zo’n Kunstmarkt noemt Van Eck het contact met het publiek. “Soms maak ik experimentele werken en dan is het heel leuk om te merken wat voor reacties zo’n werk oproept. Ook komt soms de discussie over kunst op gang. Dan raak je in gesprek over waarom iemand een werk wel of niet mooi vindt bijvoorbeeld.” Van Eck spreekt over ‘de mythe van de kunst’. “Je ziet vaak als een kunstenaar naam gemaakt heeft, dat mensen daarna al zijn werken goed vinden en dat ze veel mogen kosten. Mensen kijken dan niet kritisch meer naar de werken. Dat vind ik jammer. Ieder werk moet eigenlijk afzonderlijk en kritisch bekeken worden. Komt het over en beleef jij er zelf iets bij? Dat is belangrijk. Juist daarom is het gesprek over kunst leuk om te voeren.”

Samenwerking
Van Eck droomt ervan om de Kunstmarkt in de toekomst te laten uitgroeien tot een cultuurweekend. “Door samen te werken met lokale verenigingen, horeca en ondernemers zouden we er misschien een heel weekend van kunnen maken, waarin Gemert zich op cultureel gebied op de kaart zet. Ik denk dat wij als Kunstmarkt meer de samenwerking moeten gaan zoeken, om zo ook een nog breder publiek aan te spreken.” De samenwerking met omliggende horeca van het Ridderplein is al gelegd. Zo wordt er bij de terrassen van Heeren van Ghemert en Gij & Ik gezorgd voor live-muziek van No Amps Allowed. Een akoestische, meerstemmige band die covers speelt uit de jaren zestig. Ook is er samenwerking gezocht met een lokale vereniging, Vogelclub De Nachtegaal. Leden van die club treden op als vrijwilliger om het op- en afbouwen in goede banen te leiden. De kunstmarkt is zondag gratis te bezoeken tussen 12.00 en 17.00 uur. Meer informatie en alle deelnemende kunstenaars zijn te vinden op www.kunstmarktgemert.nl.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.