Raku betekenis en oorsprong

Raku stoken is een van oorsprong Japanse techniek waarbij het glazuur  van een werkstuk (sterk) craqueleert. De craquelé is zwartgekleurd. Eerst wordt een (gebakken) werkstuk geglazuurd. Daarna wordt het in bijvoorbeeld een hout- of gasoven zeer snel tot op een temperatuur van ca. 1000 °C gebracht. Het werkstuk wordt uit de oven gehaald en aan de buitenlucht blootgesteld. Door de snelle afkoeling craqueléert het glazuur. Vervolgens wordt het werkstuk in een zaagselton gelegd. Het zaagsel ontbrandt en veroorzaakt rook. De rook trekt in de craquelé.

nl.wikipedia.org/wiki/Raku

Raku betekent vreugde, geluk, voldoening maar ook comfort en eenvoud. “Vreugde en geluk door toeval”.  Servies voor de Thee-ceremonie werd op deze manier gebakken: door de plotselinge afkoeling in de buitenlucht barst de glazuur, waardoor de theekopjes geen heldere klank meer hebben, en dus niet de rust van de ceremonie verstoren. Probeer maar eens: een gebarsten kopje of bord geeft een veel doffer geluid. Op deze manier, en jarenlang theedrinken, komen de karakteristieke barstjes in de Raku-stukken, wat we hier zo mooi vinden.

 

Dit bericht is geplaatst in Raku stoken. Bookmark de permalink.