Raku stoken

Op de foto is te zien dat het ook mogelijk is om biscuit te stoken in een zelf gebouwde raku ton. De gedraaide potten en schalen van chamotte klei kunnen dan gewoon gestapeld worden. De temperatuur wordt langzaam in ca 3 uur opgebouwd naar ca 350 graden door de toevoer van het gas te regelen.laden_van_de_oven_groot

Na 350 Graden mag het sneller en bereiken we de temperatuur van 1000 graden en daarna laten we de oven gesloten afkoelen.

Na het biscuit stoken volgt het glazuren waarbij het van belang is de glazuur eerst door een glazuur zeef te halen. Glazuren zijn er in allerlei soorten maar in dit voorbeeld gebruiken we blanke raku glazuur. Het aanbrengen kan op diverse manieren zoals gieten of met een kwast aanbrengen.

Zorg ervoor dat erglazuur_zeven_groot geen lagen over elkaar worden aangebracht en waar geen glazuur zit wordt het straks zwart.

Bij het glazuurbakken kan je de producten niet stapelen en mogen ze elkaar niet raken. Als de glazuur gaat smelten bij ca 950 graden celcius gaan ze anders aan elkaar plakken en krijg je ze niet meer los van elkaar.

De temperatuur mag nu zo snel mogelijk naar 950 graden worden gebracht hetgeen in de praktijk zo’n 45 minuten zal duren afhankelijk van de hoeveelheid producten in de oven.

oven_op_950_gr_grootEenmaal op temperatuur ziet alles er rood gloeiend uit en als de glazuur goed is uitgesmolten dan lijkt het als of het oppervlakte nat is dan is het tijd om de oven uit te laden.

Het uitladen gebeurd met een lange tang en met beschermende kleding. De gloeiend hete potten en schalen worden korte of langere tijd met de tang bloot gesteld aan de buitenlucht om de glazuur tijd te geven om te reageren op het grote temperatuur verschil.

De_zaagselton grootHierdoor schrikt de afkoelende glazuurlaag en er ontstaan de nu nog onzichtbare Craquelé barstjes in de huid. Na enkele seconden of minuten na gelang het gewenste Craquelé effect worden de producten een voor een in de ton(nen) met zaagsel geplaatst en wordt de ton hermetisch afgesloten om de rook in de ton te houden.

Gedurende ca 15 minuten trekt nu de rook in de Craquelé en vormt zo de mooir zwarte Craquelé lijnen. Waar geen glazuur is aangebracht wordt de klei huid dus ook zwart door de rook.

Wachten duurt altijd lang als je het resultaat van je werk wilt zien en dus gaat de ton na 15 minuten open en kan de nog steeds zeer warme potten en schalen een voor een met de tang uit de rook ton halen.

schoonmaken groot

Nu begint het minder leuke werk van het schoonmaken en poetsen met water en schuurmiddel om de rook en stook resten weg te krijgen maar dan krijg je uiteindelijk je eindresultaat te zien en wordt je beloond met de meest onverwachte en mooie spel van lijnen vlakken die spontaan zijn ontstaan door te werken met de elementen van de natuur zelf.

DSC_0016

Geef een reactie